CONTRA LA PRECARIETAT, MOBILITZEM-NOS CONTRA ELS TANCAMENTS I ACOMIADAMENTS

Celebrem aquest Acte públic de la Xarxa quan les multinacionals s’han sortit amb la seva en la majoria dels tancaments d’aquesta onada. La direció del sindicats majoritaris, protagonista de les negociacions, ha aconseguit que s’acceptin, en un temps record i sense apenes conflictivitat, els tancaments a canvi d’indemnitzacions.
Els casos de Novalux-Philips i Samsung (amb beneficis, subvencions públiques i un suculent negoci immobiliari entre mans), són particularment sagnants. La mateixa Generalitat havia reconegut que, amb la llei a la mà, no podia autoritzar els tancaments... excepte que els treballadors/es acceptessin pactar-lo.
Les direccions sindicals majoritàries han repetit una i altra vegada que no hi havia res a fer, que la multinacional havia decidit tancar i que només quedava negociar diners. Han cridat a acceptar la derrota sense lluitar ¡quan la batalla per impedir el tancament estava legalmente guanyada! Han mantingut les empreses aïllades entre sí i no han convocat una sola manifestació central contra les deslocalitzacions.
El Govern tripartit ha respirat tranquil ara que s’han acceptat els tancaments. El Conseller Rañé s'ha declarat satisfet amb l'oferta de Samsung, "suficient –segons diu- per compensar els treballadors” i cobrir la seva “responsabilitat social". Però el Govern podia haver aturat tancaments com el de Samsung i Philips. Només havia de tornar els expedients a les multinacionals dient-los simplement que no tenien base legal. En canvi, ha pressionat perquè es pactessin els tancaments i així evitar qualsevol confrontació amb les multinacionals.
Però el preu a pagar és molt alt: més de mil treballadors/es perden el seu lloc de treball i avança la precarietat; la moral dels treballadors se’n ressenteix; noves multinacionals s’envalenteixin a anunciar més deslocalitzacions.
Som contraris a acceptar la derrota sense lluitar i estem orgullosos d’haver constituït aquesta Xarxa Solidària Contra el Tancament d’empreses, que volem que sigui una bandera de la defensa dels llocs de treball. Som sindicalistes que participem en diferents sindicats i comitès d’empresa; som col•lectius i moviments socials; som organitzacions i persones a títol individual, que ens hem trobat per crear una xarxa solidària contra els tancaments. Una xarxa a disposició dels treballadors/es afectats i compromesa a treballar activament per evitar l’aïllament de les lluites.
Sabem que després d'aquesta primera onada vénen més tancaments, estimulats per la impunitat empresarial. El compromís nacional per la competitivitat que acaben de signar patronal, sindicats majoritaris i Govern no frenarà els tancaments. Per això ens comprometem a:
• donar continuïtat a la Xarxa
• denunciar els plans les multinacionals
• donar suport a les mobilitzacions que convoquin els treballadors
• lluitar per una resposta unida de tots els traballadors/es afectats i per la solidaritat de la classe treballadora i les capes populars
• exigir als sindicats firmesa en defensa del lloc de treball i compromís amb els treballadors/es
• treballar perquè el proper 1r. de Maig estigui marcat per la lluita contra els tancaments
• impulsar, amb els treballadors afectats pels tancaments, delegacions als grups parlamentaris del Tripartit per exigir una resposta enèrgica davant els tancaments.
• convocar una Manifestació contra els tancaments i acomiadaments per al dia 3 d’abril

Barcelona, 19 de febrer de 2004

XARXA SOLIDÀRIA CONTRA EL TANCAMENT D’EMPRESES
Per contactar amb nosaltres i adherir-te al Manifest: xarxacontratancaments@moviments.net


NO ALS TANCAMENTS D’EMPRESES!
J

Aquestes setmanes diverses multinacionals han anunciat el tancament de les seves factories i acomiadaments massius. És el cas de Samsung, Novalux-Philips i Autotex en el Vallès; de Reno de Medici y Fisipe a El Prat; de Nissan a Zona Franca o Printer a St. Vicenç. Com abans Sintel, Lear o Valeo, bona part d’aquestes empreses han reconegut tenir beneficis. Algunes d’elles –com Samsung- han estat generosament subvencionades amb diners públics.
Ara, després d’anys de grans negocis, volen marxar, simplement perquè esperen guanyar més beneficis encara explotant mà d’obra més barata a l’Est d’Europa o Asia. I algunes encara pretenen arrodonir el negoci especulant amb els terrenys, com el cas de Samsung, Reno de Medici o Miniwatt.
No és veritat que els tancaments siguin inevitables

Ens presenten els tancaments com a “naturals” i inevitables, contra el que no es pot lluitar i com si l’únic possible ara fos aconseguir més indemnitzacions i promeses de recol•locació. Però els tancaments poden i han de ser evitats i, a més, les promeses de recol•locació són un frau. Com va passar amb Sintel i ara està passant a Lear, on dos anys després del tancament de l’empresa i amb el subsidi d’atur acabant-se, les i els recol.locats només estan en torn el 35%. Si les promeses fossin certes, per què no es comprometen a continuar pagant els salaris fins la recol•locació efectiva ?

Estem davant un autèntic delicte social

Un comerciant de Palau de Plegamans, afectat pel tancament de Samsung, deia: “les multinacionals són com els paràsits: venen, xuclen i se’n van”. I Samsung és un bon exemple, perquè, a més dels beneficis obtinguts del treball dels seus obrers, s’ha aprofitat de 6 milions d’euros en subvencions i ara pretén obtenir una plusvàlua escandalosa pels terrenys.
És un autèntic delicte social, conseqüència directa d’un sistema en el que només compten els beneficis, i per res importan la vida dels treballadors i treballadores. No podem donar per “natural” aquesta lògica salvatge ni quedar-nos sense fer res i dient que la solució és una indústria amb “més tecnologia i valor afegit”, com si hagués una sortida sense qüestionar aquest sistema en el què un petit grup de privilegiats decideix sobre la nostra vida i sobre el futur de països sencers.
Com acabarem si les multinacionals poden actuar amb aquesta impunitat? On treballarem nosaltres i els nostres fills davant la desertització industrial que ens ofereixen?

Hem de mobilitzar-nos per tal que la Generalitat prohibeixi els tancaments

Els secretaris de CCOO i UGT han recordat que “quan una multinacional decideix tancar una planta, no significa necessàriament que pugui fer-ho” i que “la legislació impedeix tancaments i acomiadaments massius sense que ho autoritzi la Generalitat”. Per aquest motiu, els dirigents sindicals han d’assumir la seva responsablitat: enfrontant-se als tancaments, posat tots els mitjans al servei de la unitat dels treballadors i cridant a la mobilització per exigir a la Generalitat que desautoritzi els plans de les multinaiconals i les obligui a mantenir la seva activitat i els llocs de treball.
El Govern ha de rebutjar aquests plans de desmantellament industrial, incloent aquells en els que les multinacionals –aplicant “comptabilitat creativa”- al•leguen pèrdues, i en aquest cas ha de realitzar-se una exhaustiva investigació de les seves comptes, amb totes les conseqüències penals que corresponguin. I si les multinacionals continuen amb els seus plans, el Govern hauria de fer-se càrrec de les empreses. No li faltarà el suport dels treballadors.
Ens solidaritzem amb tots els companys/es en lluita pel seu lloc de treball. Cridem als comités d’empresa i seccions sindicals, als moviments socials, a les organitzacions i entitats a enviar comunicats de suport i delegacions als treballadors/es afectats/es. Els ajuntaments i institucions també han de mullar-se sense por. Els moviment antiglobalització té davant seu el repte d’enfrontar-se a una de les conseqüències més brutals de la globalització capitalista.
Som partidaris de la unificació de la lluita de les diferents empreses amenaçades. Donem suport a la convocatòria d’aturades i manifestacions a les comarques afectades i altres accions de solidaritat. I, sobretot, exigim que ningú decideixi en nom dels treballadors.

Una Xarxa Solidària Contra el Tancament d’Empreses

Som un grup de companys/es provinents de diferents col•lectius, sindicats, comités d’empresa, organitzacions i persones a títol individual que ens hem trobat per crear una XARXA SOLIDARIA CONTRA EL TANCAMENT D’EMPRESES, un espai obert per promoure i impulsar entre tots i totes la mobilització solidària.
Fem una crida als diferents col•lectius, entitats i persones que compartiu la nostra preocupació a enviar comunicats de solidaritat als treballadors amenaçats, a unir-vos a nosaltres en aquesta Xarxa Solidària i a participar en un ACTE CONTRA ELS TANCAMENTS que es convocarà el proper dia 19 de febrer, a les 19 horas, en el Casinet d’Hostafranchs, prop de l’estació de Sants.